Наука

M1: Разширяващата се Ракообразна мъглявина (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M1: Разширяващата се Ракообразна мъглявина (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Очите ви достатъчно добри ли са, за да видите как Ракообразната мъглявина се разширява? Тя е каталогизирана като M1, първата в известния каталог на Шарл Месие с обекти, които не са комети. Всъщност сега се знае, че тази мъглявина е остатък от свръхнова, разширяващ се облак от отломки от експлозията на масивна звезда. Бурното ѝ раждане е наблюдавано от астрономите през 1054 г. Днес с размери приблизително 10 светлинни години, мъглявината все още се разширява със скорост от над 1000 километра в секунда. През последното десетилетие, нейното разширяване е документирано в този зашеметяващ филм съставен от отделни кадри. Всяка година от 2008 до 2022 г. е заснето по едно изображение с един и същ телескоп и камера от отдалечена обсерватория в Австрия. Разките, обработени кадри дори разкриват динамичното, мощно излъчване около бързо въртящия се пулсар в центъра. Ракообразната мъглявина се намира на разстояние около 6500 светлинни години в съзвездието Бик.

M1: The Expanding Crab Nebula
Video Credit & Copyright: Detlef Hartmann

https://apod.nasa.gov/apod/ap230320.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.