Наука

Равноденствие от пирамидата на пернатата змия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

За да видите пернатата змия да се спуска по пирамидата на маите, е необходимо да сте на точното място, в точното време. Трябва да посетите Ел Кастило, на полуостров Юкатан в Мексико, около момент на равноденствие. След това, в късния следобед, ако небето е ясно, собствените сенки на пирамидата създават триъгълници, които се сливат и създават известната илюзия за плъзгаща се усойница. Известна още като храма на Кукулкан, внушителната стъпаловидна пирамида е висока 30 метра и широка 55 метра в основата си. Построена като поредица от квадратни тераси от предколумбовата цивилизация, между 9-ти и 12-ти век, тази конструкция може да се използва като календар и е известна с това, че е подравнена съобразно различни астрономически явления. Показаното съставно изображение е заснето през 2019 г. като Юпитер и Сатурн са разположени в диагоналната централна ивица на нашата Галактика Млечен път. Утре отбелязваме и друго равноденствие – не само в храма на Кукулкан, но и по цялата планета Земя.

Равноденствие от пирамидата на пернатата змия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Equinox at the Pyramid of the Feathered Serpent
Image Credit & Copyright: Robert Fedez

https://apod.nasa.gov/apod/ap230319.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.