Наука

Волф-Райе 124 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Волф-Райе 124 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Захранвани от мощни звездни ветрове, разширяващите се обвивки от газ и прах ограждат горещата и ярко светеща звезда Wolf-Rayet 124, в този рязък инфрачервен кадър. Привличащи окото звезди с шест шипа са характерни за звездните изображения, получени с осемнадесетте шестоъгълни огледала на космическия телескоп Джеймс Уеб. Отдалечена на разстояние около 15 000 светлинни години в заостреното северно съзвездие Стрела, звездата WR 124 има маса повече от 30 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Създадена в кратка и рядко наблюдавана фаза от еволюцията на масивна звезда в Млечния път, турбулентната мъглявина около тази звезда има диаметър почти 6 светлинни години. Тя предвещава предстоящата звездна смърт на WR 124 като експлозия на свръхнова. Образувани в разширяващата се мъглявина, прашни междузвездни отломки, които оцелеят след свръхновата, ще повлияят на формирането на бъдещите поколения звезди.

Волф-Райе 124 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Wolf-Rayet 124
Image Credit: NASAESACSASTScIWebb ERO Production Team

https://apod.nasa.gov/apod/ap230318.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.