Наука

Мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сплетени и змиевидни нишки от светещ газ дават популярното име на тази мъглявина – Медуза. Известна още като Abell 21, тази Медуза е стара планетарна мъглявина на разстояние около 1500 светлинни години от нас, в съзвездието Близнаци. Подобно на своя митологичен съименник, мъглявината е свързана с драматична трансформация. Фазата на планетарната мъглявина представлява последен етап в еволюцията на звезди с ниска маса, като Слънцето, тъй като те се превръщат от червени гиганти в горещи бели джуджета и по време на този процес изхвърлят външните си слоеве. Ултравиолетовото лъчение от горещата звезда захранва мъглявината. Трансформиращата се звезда в Медузата е слабата близо до центъра на цялостната ярка форма на полумесец. В този дълбок телескопичен кадър по-слабите нишки ясно се виждат под и вдясно от яркия полумесец. Размерът на мъглявината Медуза се оценява на над 4 светлинни години.

Мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Medusa Nebula
Image Credit & Copyright: Martin Bradley Chesterfield Astronomical Society

https://apod.nasa.gov/apod/ap230317.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.