Наука

Милиони звезди в Омега Кентавър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Милиони звезди в Омега Кентавър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кълбовидният звезден куп Омега Кентавър, известен още като NGC 5139, е на разстояние 15 000 светлинни години от нас. Купът е пълен с около 10 милиона звезди, много по-стари от Слънцето, събрани в диаметър около 150 светлинни години. Това е най-големият и най-яркият от около 200 известни кълбовидни купа, които бродят в халото на нашата Галактика Млечен път. Въпреки че повечето звездни купове се състоят от звезди с еднаква възраст и състав, загадъчния Омега Кентавър показва наличието на различни звездни населения с различни възрасти и химически състав. Всъщност този куп може да е останалото ядро на малка галактика, която се слива с Млечния път. Червените гигантски звезди на Омега Кентавър (с жълтеникав оттенък) са лесни за разпознаване в този рязък, цветен, телескопичен кадър.

Милиони звезди в Омега Кентавър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Millions of Stars in Omega Centauri
Image Credit & Copyright: Neil Corke, Heaven’s Mirror Observatory

https://apod.nasa.gov/apod/ap230316.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.