Наука

W5: Мъглявината Душа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

W5: Мъглявината Душа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В Душата на Кралицата на Етопия се раждат звезди. По-конкретно, голям регион на звездообразуване, наречен мъглявината Душа, може да бъде намерен в посока към съзвездието Касиопея, която гръцката митология смята за суетна съпруга на крал, който отдавна е управлявал земи около горното течение на река Нил. Известна също като Westerhout 5 (W5), мъглявината Душа съдържа няколко разсеяни звездни купа, хребети и колони, потъмнели от космически прах, и огромни кухи мехурчета, образувани от ветровете на млади масивни звезди. Разположена на разстояние около 6500 светлинни години, мъглявината Душа има размер около 100 светлинни години и обикновено се изобразява до нейния небесен съсед мъглявината Сърце (IC 1805). Показаното изображение е комбинация от експозиции, заснети в различни цветове: червено, излъчвано от водород, жълто, излъчвано от сяра, и синьо, излъчвано от кислород.

W5: Мъглявината Душа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

W5: The Soul Nebula
Image Credit & Copyright: José Jiménez (Astromet)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230314.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.