Наука

Дъга и дърво (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дъга и дърво (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се крие в края на дъгата? За всеки по нещо различно. За фотографа, който прави тази снимка, например, единият край на дъгата завършва до дърво. Други наблизо обаче вероятно биха видели края на дъгата нещо друго. Причината е, че видимото положение на дъгата зависи от наблюдателя. Центърът на дъгата винаги се появява в посока, противоположна на Слънцето, но тази посока се подрежда по различен начин спрямо хоризонта, гледано от различни места. При тази дъга, центърът е на около 40 градуса вляво и малко под хоризонта, докато Слънцето е доста зад камерата и точно над хоризонта. Отраженията и пречупванията на слънчевата светлина в дъждовните капки в далечната буря по посока на дъгата са това, което причинява цветните ивици светлина. Това изображение е заснето с единична експозиция в началото на януари близо до Найтс Фери, Калифорния, САЩ.

Дъга и дърво (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Rainbow Tree
Image Credit & Copyright: Eric Houck

https://apod.nasa.gov/apod/ap230313.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.