Наука

Бену в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Бену в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сложете си червени/сини очила и нека отидем до астероид 101955 Бену. Оформен като въртяща се играчка от камъни, осеяли грапавата му повърхност, малкият свят от Слънчевата система е около един Емпайър Стейт Билдинг (по-малко от 500 метра). Кадрите, използвани за получаването на този 3D анаглиф, са заснети от PolyCam на космическата сонда OSIRIS_REx на 3 декември 2018 г., на разстояние около 80 километра. С проба от скалистата повърхност на астероида на борда, OSIRIS_REx напусна околностите на Бену през май 2021 г. и сега е на път към планетата Земя. Планирано е роботизираната космическа сонда да върне пробата на Земята през септември.

Бену в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

3D Bennu
Image Credit: NASAGSFCU. Arizona – Stereo Image Copyright: Patrick Vantuyne

https://apod.nasa.gov/apod/ap230311.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.