Наука

Мъглявина RCW 58, оформена от звездни ветрове (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Представете си пътуване до звезда около 100 пъти по-масивна от нашето Слънце, милион пъти по-ярка и с 30 пъти температура на повърхността от него. Такива звезди съществуват и някои от тях са известни като звезди на Волф Райе (WR), кръстени на френските астрономи Чарлз Волф и Жорж Райе. Централната звезда на това изображение е WR 40, която се намира в съзвездието Кил. Звезди като WR 40 живеят бързо и умират млади в сравнение със Слънцето. Те бързо изчерпват своите основни запаси от водород, преминават към ядрен синтез на по-тежки основни елементи и се разширяват, докато изхвърлят външните си слоеве чрез силни звездни ветрове. В този случай централната звезда WR 40 изхвърля атмосферата със скорост от близо 100 километра в секунда и тези външни слоеве са се превърнали в разширяващата се мъглявина с овална форма RCW 58.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Stellar Wind-Shaped Nebula RCW 58
Image Credit & Copyright: Mike Selby & Mark Hanson; Text: Natalia Lewandowska (SUNY Oswego)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230208.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.