Наука

Barnard 68: Тъмен молекулярен облак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Barnard 68: Тъмен молекулярен облак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Къде са всички звезди? Това, което преди се е смятало за дупка в небето, сега е известно на астрономите като тъмен молекулен облак. Тук високата концентрация на прах и молекулярен газ поглъщат практически цялата видима светлина, излъчвана от фоновите звезди. Зловещо тъмната среда помага на вътрешността на молекулярните облаци да станат едни от най-студените и изолирани места във Вселената. Една от най-забележителните от тези тъмни, поглъщащи мъглявини е облак в съзвездието Змиеносец, известен като Barnard 68, изобразен тук. Това, че в центъра не се виждат звезди, показва, че Barnard 68 е сравнително близо, като измерванията показват разстояние около 500 светлинни години и диаметър половин светлинна година. Не е известно как точно се образуват молекулярни облаци като Barnard 68, но е известно, че самите те са вероятни места за формиране на нови звезди. Всъщност е установено, че самият Barnard 68 има вероятност да се свие и да образува нова звездна система. Възможно е да гледате през облака в инфрачервена светлина.

Barnard 68: Тъмен молекулярен облак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Barnard 68: Dark Molecular Cloud
Image Credit: FORS Team8.2-meter VLT AntuESO

https://apod.nasa.gov/apod/ap230129.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.