Наука

LDN 1622: Мъглявината Торбалан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

LDN 1622: Мъглявината Торбалан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

За някои тъмната форма изглежда като митичния герой Торбалан. От научна гледна точка Тъмната мъглявина на Линдс (LDN) 1622 се появява на слаб фон от светещ водороден газ, видим само при дълги телескопични експозиции на региона. За разлика от нея, по-ярката отражателна мъглявина vdB 62 се вижда по-лесно точно над и вдясно от центъра на показаното изображение. LDN 1622 се намира близо до равнината на нашата Галактика Млечен път, близо до примката на Барнард, голям облак, заобикалящ богатия комплекс от емисионни мъглявини, открити в Пояса и в Меча на Орион. Смята се, че с изметнати назад очертания, затъмняващият прах на LDN 1622 се намира на приблизително същото разстояние, може би 1500 светлинни години. На това разстояние това широко зрително поле от 2 градуса обхваща област с размери около 60 светлинни години. Млади звезди наистина лежат скрити в тъмната шир и се разкриват в инфрачервените изображения, получени от космическия телескоп Spitzer.

LDN 1622: Мъглявината Торбалан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

LDN 1622: The Boogeyman Nebula
Image Credit & Copyright: Joshua Carter

https://apod.nasa.gov/apod/ap230125.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.