Наука

Сблъскващи спирални галактики в ARP 274 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Две галактики се сблъскват в Дева и тук са показани последните снимки от това събитие. Когато две галактики се сблъскат, звездите, които ги съставят, обикновено не го правят. Това е така, защото галактиките са съставени предимно от празно пространство и колкото и ярки да са, звездите заемат само малка част от това пространство. Но по време на сблъсъка едната галактика може гравитационно да разкъса другата и прахът и газът в двете галактики, да се сблъскват. Ако двете галактики се слеят, черните дупки, които вероятно са се намирали във всеки галактически център, може в крайна сметка, също да се сблъскат. Тъй като разстоянията между галактиките са толкова големи, всичко се случва на забавен каданс – в продължение на стотици милиони години. Освен двете големи спирални галактики, една по-малка трета галактика се вижда най-вляво на показаното изображение на Arp 274, известна още като NGC 5679. Тя има диаметър около 200 000 светлинни години и се намира на разстояние около 400 милиона светлинни години от нас, в съзвездието Дева.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Colliding Spiral Galaxies of Arp 274
Image Credit: NASAESAHubbleProcessing & Copyright: Mehmet Hakan Özsaraç

https://apod.nasa.gov/apod/ap230123.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.