Наука

В зелена компания: Сияние над Норвегия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В зелена компания: сияние над Норвегия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вдигнете ръце, ако видите полярно сияние. С тези инструкции преминават две нощи, но за съжаление, предимно облачни. На третата нощ от връщането към същите върхове обаче небето не само се изяснява, но светва с грандиозно сияние. Ръцете се вдигат високо във въздуха, търпението и опитът се отплащат и представеното творческо изображение е било заснето като комбинация от три отделни експозиции. Действието се състои на върха на фиорда Аустнесфьорден, близо до град Сволвеар на Лофотенските острови, в Северна Норвегия, в началото на 2014 г. Въпреки че нашето Слънце е преминало през слънчевия минимум от своя 11-годишен цикъл само преди няколко години, повърхностната активност се засилва и вече предизвиква по-зрелищни полярни сияния тук на Земята.

В зелена компания: сияние над Норвегия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

In Green Company: Aurora over Norway
Image Credit & Copyright: Max Rive

https://apod.nasa.gov/apod/ap230122.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.