Наука

Видимата с невъоръжено око комета ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видимата с невъоръжено око комета ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата C/2022E3 (ZTF) вече не е твърде бледа, за да е нужен телескоп за нейното наблюдение. До 19 януари, тя можеше да се види с невъоръжено око в това провинциално небе с малко светлинно замърсяване, от място, разположено на около 20 километра от Саламанка, Испания. Все пак е необходимо да бъде заснета с телескоп, за да се види дори и намек за красивата зелена кома на кометата, късата белезникава прахова опашка и дългата йонна опашка. Нейната слаба йонна опашка е била повлияна от скорошната слънчева активност. Този посетител от далечния облак на Оорт заобиколя Слънцето на 12 януари и сега преминава през звезди близо до северната граница на съзвездието Воловар. Отдалечаваща се от  Слънцето, но все още ярка, кометата ZTF се приближава към нас и ще бъде най-близо на 2 февруари, когато ще е на около 2,4 светлинни минути от нашата прекрасна планета.

Видимата с невъоръжено око комета ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Naked-eye Comet ZTF
Image Credit & CopyrightÓscar Martín Mesonero (Organización Salmantina de la Astronáutica y el Espacio)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230121.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.