Наука

Междугалактични войни: M81 и M82 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Междугалактични войни: M81 и M82 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Двете ярки галактики близо до центъра на кадъра са далеч, на разстояние 12 милиона светлинни години в северното съзвездие Голяма мечка. Вдясно, с големи спирални ръкави и ярко жълто ядро е спиралната галактика M81. Известна също като галактиката на Боде, M81 има размери около 100 000 светлинни години. Отляво е неправилна галактика M82 с форма на пура. Дветв са в гравитационна битка от един милиард години. Гравитацията на всяка галактика е повлияла силно на другата по време на поредицата от близки космически срещи. Последният им обход е продължил около 100 милиона години и вероятно е довел до вълни на плътност, които се разпространяват около M81 това води до разнообразието в спиралните ръкави на M81. M82 остава с бурни региони на звездообразуване и сблъскващи се газови облаци, толкова мощни, че галактиката свети в рентгенови лъчи. През следващите няколко милиарда години техните продължаващи гравитационни срещи ще доведат до сливане и ще остане една-единствена галактика. Този извънгалактичен сценарий включва и други членове на взаимодействащата група галактики M81 с NGC 3077 под и вдясно от голямата спирала и NGC 2976 в горния десен ъгъл на рамката. Заснето под тъмно нощно небе в Австрийските Алпи, предният план на изображението с широко поле е изпълнен с мъглявини. Тези бледи, прашни междузвездни облаци отразяват звездна светлина над равнината на нашата собствена Галактика Млечен път.

Междугалактични войни: M81 и M82 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Galaxy Wars: M81 and M82
Image Credit & CopyrightAndreas Aufschnaiter

https://apod.nasa.gov/apod/ap230120.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.