Наука

MACS0647: Гравитационни лещи от ранната Вселена, заснети от „Джеймс Уеб“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Гравитационната леща, предизвикана от купа от галактики MACS0647, при която масивен обект на преден план изкривява и фокусира светлината, излъчена от далечните галактики във фона, лежащи по лъча на зрение, е ярко изобразена тук, в това наскоро получено многоцветно, инфрачервено изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб. Всъщност, виждат се три изображения на фоновият източник MACS0647-JD, образувани от купа. Когато е бил за първи път наблюдаван с космическия телескоп Хъбъл, MACS0647-JD, е приличал на безформено петно. Благодарение на Джеймс Уеб, този източник е наблюдаван като двойка или малка група от галактики. Цветовете на отделните членове на MACS0647-JD са различни, като това вероятно е индикация, че те са на различна възраст или съдържат различно количество прах. В тези нови изображения се виждат редки примери за галактики от епохата, която е само 100 милиона години след Големия взрив.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

MACS0647: Gravitational Lensing of the Early Universe by Webb
Image Credit: NASAESACSADan Coe (STScI), Rebecca Larson (UT), Yu-Yang Hsiao (JHU); Processing: Alyssa Pagan (STScI); Text: Michael Rutkowski (Minn. St. U. Mankato)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230118.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.