Наука

Неочаквани облаци към галактиката Андромеда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо има дъги, с излъчващ кислород, по направление към галактиката Андромеда? Никой не знае със сигурност. Газовите арки, показани в синьо, са открити и за първи път потвърдени от астрономи любители, едва миналата година. Двете основни хипотези за произхода им са, че те наистина са близо до Андромеда (M31) или че са просто случайно разположени газови нишки в нашата Галактика Млечен път. В добавка към мистерията е фактът, че тези дъги не се виждат в предишни дълбоки изображения на M31, направени предимно в дължини на вълната, излъчвани от водорода, и че други, по-отдалечени галактики обикновено не са отбелязани като показващи подобни структури, с излъчващ кислород. Добре оборудвани любители, използващи телескопи, които могат да бъдат закупени, правят това откритие, отчасти защото професионалните телескопи обикновено изследват части от небето с малки ъглови размери, докато тези дъги обхващат няколко пъти ъгловия размер на пълната Луна. Бъдещи наблюдения, както на светлината, излъчвана от кислород, така и от други елементи, със сигурност ще последват.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Unexpected Clouds Toward the Andromeda Galaxy
Image Credit & Copyright: Yann Sainty & Marcel Drechsler

https://apod.nasa.gov/apod/ap230117.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.