Наука

Слънцето по време на перихелия за 2023 г. (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Слънцето по време на перихелия за 2023г. (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Перихелият за 2023 г., т.е. най-близкото преминаване на Земята покрай Слънцето, бе на 4 януари в 16:17 UTC. Това е било по-малко от 24 часа след като този рязък образ на слънчевия диск е записан с телескоп и H-алфа филтър от Сидни, Австралия, планетата Земя. H-алфа филтър пропуска характерна червена светлина, излъчвана от водородни атоми. В кадрите на Слънцето подчертава хромосферата на Слънцето, област точно над слънчевата фотосфера или нормално видима слънчева повърхност. В това H-алфа изображение на все по-активното Слънце регионите със слънчеви петна, имащи размера на планета, са доминирани от ярки петна, наречени плажове. Тъмните нишки от плазма, виещи се през слънчевия диск, преминават към ярки протуберанси, когато се видят над слънчевия крайник.

Слънцето по време на перихелия за 2023г. (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Perihelion Sun 2023
Image Credit & CopyrightPeter Ward (Barden Ridge Observatory)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230114.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.