Наука

Звезден прах в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звезден прах в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това космическо пространство от прах, газ и звезди покрива около 6 градуса по небето, в героичното съзвездие Персей. В горния ляв ъгъл на великолепния небесен пейзаж е интригуващият млад звезден куп IC 348 и съседната мъглявина Летящ призрак. Вдясно, друг активен  регион на звездообразуване NGC 1333, е свързан с тъмни и прашни нишки в покрайнините на гигантския молекулярен облак Персей, който се намира на разстояние около 850 светлинни години от нас. Други прашни мъглявини са разпръснати из кадъра, наред със слабото червеникаво сияние на водородния газ. Всъщност космическият прах често закрива новообразуваните звезди и младите звездни обекти (протозвезди) от любопитните оптични телескопи. Свивайки се поради собствената гравитация, протозвездите се образуват от плътните ядра, вътре в молекулярния облак. При изчисленото разстояние на молекулярния облак, това зрително поле обхваща над 90 светлинни години.

Звезден прах в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Stardust in Perseus
Image Credit & CopyrightJack Groves

https://apod.nasa.gov/apod/ap230112.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.