Наука

Младият звезден куп NGC 346 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Младият звезден куп NGC 346 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Най-масивният млад звезден куп в Малкия Магеланов облак е NGC 346 и той е част от най-големия регион на звездообразуване в нашата малка сателитна галактика, като е отдалечен на разстояние около 210 000 светлинни години. Разбира се, масивните звезди на NGC 346 живеят кратко, но имат много висока светимост. Техните ветрове и излъчване извайват краищата на прашния молекулярен облак в региона, предизвиквайки звездообразуване в него. Областта на звездообразуване също изглежда сякаш съдържа голям брой  новородени звезди. Едва на възраст между 3 и 5 милиона години и все още не изгарящи водород в ядрата си, младите звезди са разпръснати из целия звезден куп. Този впечатляващ инфрачервен кадър на NGC 346 е заснет от инструмента NIRcam на космическия телескоп Джеймс Уеб. Емисиите от атомен водород, йонизиран от мощното лъчение на масивните звезди, както и от молекулярния водород и прах в звездообразуващия молекулярен облак се виждат подробно в розови и оранжеви нюанси. Резкият кадър, заснет от Джеймс Уеб на младата област на звездообразуване обхваща 240 светлинни години при разстоянието до Малкия Магеланов облак.

Младият звезден куп NGC 346 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Young Star Cluster NGC 346
Image Credit: Science – NASAESACSA, Olivia C. Jones (UK ATC), Guido De Marchi (ESTEC), Margaret Meixner (USRA)
Processing – Alyssa Pagan (STScI), Nolan Habel (USRA), Laura Lenkić (USRA), Laurie E. U. Chu (NASA Ames)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230113.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.