Наука

NGC 2264: Мъглявината Конус (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 2264: Мъглявината Конус (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездите се образуват в гигантския прахов стълб, наречен мъглявината Конус. Конуси, стълбове и величествени преливащи се форми изобилстват в звездните разсадници, където облаци от газ и прах са изваяни от енергични ветрове от новородени звезди. Мъглявината Конус, добре известен пример за такъв обект, се намира в яркия регион на звездообразуване в нашата Галактика – NGC 2264. Представеното изображение на Конуса е заснето наскоро чрез комбиниране на 24-часова експозиция с половин метров телескоп в обсерваторията Ел Сос в Чили . Разположен на разстояние около 2500 светлинни години в съзвездието Еднорог, коничният стълб на мъглявината има размер около 7 светлинни години. Масивната звезда NGC 2264 IRS е вероятният източник на вятъра, извайващ мъглявината Конус, и се намира в горната част на изображението. Червеникавият воал се получава от светещ водороден газ.

NGC 2264: Мъглявината Конус (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 2264: The Cone Nebula
Image Credit & Copyright: Matthew Dieterich

https://apod.nasa.gov/apod/ap230110.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.