Наука

Опашките на кометата ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Опашките на кометата ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата ZTF може би ще стане видима с невъоръжено око. Открита в началото на миналата година, тази масивна снежна топка става все по-ярка, приближавайки се към Слънцето и към Земята. C/2022 E3 (ZTF) ще бъде най-близо до Слънцето по-късно през тази седмица, когато може би ще бъде видима дори и без бинокъл за наблюдатели в северното полукълбо, при ясно и тъмно небе. Тъй като кометите преминава много близо до Слънцето, тяхната яркост е изключително трудна за прогнозиране. В представеното изображение, получено през миналата седмица, пред живописно звездно поле, три сини йонни опашки се простират в горния десен ъгъл, вероятно резултат от променливия слънчев вятър, който води до изхвърляне на йони от леденото кометно ядро. Бялата прахова опашка на кометата се вижда горе вляво и е много по-къса. Зеленото сияние е комата на кометата, причинена от светещ въглероден газ. Очаква се кометата ZTF да премине най-близо до Земята в началото на февруари, след което трябва да потъмнее драстично.

Опашките на кометата ZTF (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Tails of Comet ZTF
Image Credit & Copyright: Jose Francisco Hernández

https://apod.nasa.gov/apod/ap230109.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.