Наука

Orion и Океанът на бурите (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Orion и Океанът на бурите (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Камера на борда на безпилотния космически кораб Orion е заснела този пейзаж на 5 декември, докато кораба се приближава към Луната. Под един от отворените слънчеви панели на Orion лежи тъмен, гладък терен по протежение на западния край на Океана на бурите. Добре видим близо до края на видимата страна на Луната, Океанът на бурите, е най-големият от наводнените с лава лунни морета. Лунният терминатор, т.е. линията между лунната нощ и ден, минава отляво в кадъра. Кратерът Мариус с диаметър 41 километра е нагоре от центъра, а кратерът с излизащи от него лъчи – Кеплер наднича от ръба, точно вдясно от крилото на слънчевата решетка. Ярките лъчи на Кеплер се простират на север и запад, достигайки кратера Мариус, който има тъмно дъно. Разбира се, космическият кораб Orion сега се насочва към потапяне в пълния с вода Тихи океан на планетата Земя на 11 декември.

Orion и Океанът на бурите (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Orion and the Ocean of Storms
Image Credit: NASAArtemis 1

https://apod.nasa.gov/apod/ap221208.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.