Наука

NGC 7293: Мъглявината Хеликс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7293: Мъглявината Хеликс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Само на седемстотин светлинни години от Земята, в съзвездието Водолей, звезда, подобна на Слънцето, умира. Последните няколко хиляди години от живота на умиращата звезда са създали мъглявината Хеликс (NGC 7293), добре изучен и близък пример за планетарна мъглявина, типична за тази последна фаза от звездната еволюция. Комбинирайки тесноиевични данни от изображения на емисионни линии на водородни атоми в червено и кислородни атоми в синьо-зелени нюанси, тук са показани изящни детайли от спиралата, включително нейната ярка вътрешна област с диаметър около 3 светлинни години. Бялата точка в центъра е горещата централна звезда на тази планетарна мъглявина. Изглеждаща като обикновена мъглявина на пръв поглед, наскоро е установено, че Хеликс има изненадващо сложна геометрия.

NGC 7293: Мъглявината Хеликс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7293: The Helix Nebula
Image Credit & Copyright: Tommaso Stella

https://apod.nasa.gov/apod/ap221207.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.