Наука

Artemis 1: Ден 13 от полета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Artemis 1: Ден 13 от полета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В тринадесетия ден от мисията Artemis I (28 ноември) космическият кораб Orion достига максималното си отдалечаване от Земята. Всъщност, на разстояние повече от 430 000 километра от Земята, неговата далечна ретроградна орбита е на почти 70 000 километра от Луната. В същото зрително поле в този видео кадър от ден 13 на мисията, планетата ни и големият ни естествен спътник дори изглеждат приблизително с еднакъв видим размер от гледна точка на непилотираната космическа сонда. Днес (1 декември) трябва да видим как Орион ще напусне своята далечна ретроградна орбита. По пътя си към планетата Земя той ще се насочи към второто си преминаване покрай Луната. Кацането с приводняване в родния свят се очаква на 11 декември.

Artemis 1: Ден 13 от полета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Artemis 1: Flight Day 13
Image Credit: NASAArtemis 1

https://apod.nasa.gov/apod/ap221201.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.