Наука

Светлият, Тъмният и Прашният (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Светлият, Тъмният и Прашният (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Този колоритен небесен пейзаж обхваща видимия размер на четири пълни Луни през богати на мъглявини звездни полета, по протежение на равнината на нашата Галактика Млечен път, в кралското северно съзвездие Цефей. Близо до края на масивния молекулярен облак в региона, на разстояние около 2400 светлинни години, ярко червеникавата емисионна област Sharpless (Sh) 155, която е в центъра на кадъра и е известна също като мъглявината Пещера. Област с размер около 10 светлинни години през ярките газови стени на космическата пещера се йонизира от ултравиолетовата светлина от горещите млади звезди около нея. Прашни отражателни мъглявини, като vdB 155 вдясно, и плътни затъмняващи облаци прах също изобилстват върху междузвездното платно. Астрономическите изследвания разкриха други драматични признаци на звездообразуване, включително яркото червеникаво петно на Хербих-Арo (HH) 168. Под и вдясно от центъра излъчването на обект Хербих-Аро се генерира от високоенергетични струи от новородена звезда.

Светлият, Тъмният и Прашният (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Light, the Dark, and the Dusty
Image Credit & CopyrightAnthony Quintile

https://apod.nasa.gov/apod/ap221130.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.