Наука

Сатурн през нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сатурн през нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сатурн все още се вижда ярко в нощното небе на планетата Земя. Телескопичните кадри на далечния газов гигант и красивите му пръстени често го правят звезда на звездните партита. Но тази зашеметяваща гледка към пръстените на Сатурн и нощната страна на планетата просто не е възможно да бъде заснета от телескопи, които са по-близо до Слънцето, отколкото външната планета. Такива телескопи биха могли да видят само дневната половина на Сатурн. Всъщност това изображение на тънкия слънчев полумесец на Сатурн с нощна сянка, хвърлена върху широката му и сложна система от пръстени, е заснето от космическата сонда Касини. Роботизираната сонда, изстреляна от планетата Земя, Касини, нарича орбитата на Сатурн дом в продължение на 13 години, преди да бъде насочена да се потопи в атмосферата на газовия гигант, на 15 септември 2017 г. Тази великолепна мозайка е съставена от кадри, заснети с широкоъгълната камера на Касини само два дни преди грандиозното му и окончателно потапяне. Нощта на Сатурн няма да бъде видяна отново, докато не бъде изпратена друга космическа сонда от Земята.

Сатурн през нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Saturn at Night
NASAJPL-CaltechSpace Science InstituteMindaugas Macijauskas

https://apod.nasa.gov/apod/ap221126.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.