Наука

NGC 6744: Извънгалактичен близък план (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Красивата спирална галактика NGC 6744 има диаметър приблизително 175 000 светлинни години. Тя е по-голяма от Млечния път. Намира се на разстояние около 30 милиона светлинни години в южното съзвездие Паун, като галактичният ѝ диск е наклонен към нашия лъч на зрение. Този близък план, заснет от космическия телескоп Хъбъл на близкия до нас остров от Вселената обхваща около 24 000 светлинни години в централната област на NGC 6744. Кадърът от Хъбъл съчетава данни от видима светлина и ултравиолетови изображения. Жълтеникавото ядро на гигантската галактика е доминирано от видимата светлина от стари, хладни звезди. Отвъд ядрото има области на звездообразуване и млади звездни купове, разпръснати по вътрешните спирални ръкави. Младите звездни купове на NGC 6744 са ярки в ултравиолетови дължини на вълните и са показани в сини и лилави нюанси. Ярките звезди, разпръснати в кадъра, са на преден план и са в пределите на нашия Млечен път.

NGC 6744: Извънгалактичен близък план (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6744: Extragalactic Close-Up
Image Credit: NASAESA, and the LEGUS team

https://apod.nasa.gov/apod/ap221125.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.