Наука

Тъмната мъглявина Lynds 1251 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмната мъглявина Lynds 1251 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В тъмната мъглявина Lynds 1251 се образуват звезди. Отдалечен на разстояние около 1000 светлинни години и носещ се над равнината на нашата Галактика Млечен път, прашният молекулярен облак е част от комплекс от тъмни мъглявини, картографирани в областта на звездообразуване в Цефей. В целия спектър астрономическите изследвания на затъмняващите междузвездни облаци разкриват избухвания с висока енергия и изхвърляне на вещество, свързани с новородени звезди, включително издайническото червеникаво сияние от разпръснати обекти на Хербих-Аро, скрити в изображението. Далечни фонови галактики също дебнат на кадъра, почти заровени зад прашната шир. Тази примамлива гледка обхваща видимия размер на четири пълни Луни по небето или 35 светлинни години при приблизителното разстояние до LDN 1251.

Тъмната мъглявина Lynds 1251 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lynds Dark Nebula 1251
Image Credit & Copyright: Stefano Attalienti

https://apod.nasa.gov/apod/ap221124.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.