Наука

Залез на Земята, заснет от Orion (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Залез на Земята, заснет от Orion (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Осем милиарда души са на път да се скрият в тази снимка от Космоса. Заснет на 21 ноември, шестият ден от мисията Artemis 1, техният роден свят залязва зад яркия край на Луната, наблюдаван от външната камера на отдалечаващият се космически кораб Orion. Той премина близо до лунната повърхност, като в най-близката си точка бе само на 130 километра от нея. Скоростта, получена при маневрата, ще бъде използвана за достигане на далечна ретроградна орбита около Луната. Тази орбита се счита за далечна, защото е разположена на още 92 000 километра отвъд Луната, и ретроградна, защото Orion ще обикаля в обратната посока таз тази, в която Луната се движи около Земята. Orion ще влезе в своята далечна ретроградна орбита в петък, 25 ноември. Завъртайки се около Луната, Orion ще достигне максимално разстояние (малко над 400 000 километра) от Земята в понеделник, 28 ноември, надхвърляйки рекорда, поставен от Apollo 13 за най-отдалечен космически кораб, предназначен за хора, изследващи Космоса.

Залез на Земята, заснет от Orion (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Earthset from Orion
Image Credit: NASAArtemis 1

https://apod.nasa.gov/apod/ap221123.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.