Наука

Двоен звезден куп в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Малко са звездните купове, разположени толкова близо един до друг. Видими с невъоръжено око от места с тъмно небе, тези са каталогизирани през 130 г. пр.н.е. от гръцкия астроном Хипарх. Разположена на разстояние около 7000 светлинни години, тази двойка разсеяни звездни купове също е лесна цел за бинокъл и представлява поразително звездно поле в северното съзвездие на митичния гръцки герой Персей. Сега известни като h и chi Персей, или NGC 869 (горе вдясно) и NGC 884, самите купове са разделени само от няколкостотин светлинни години и съдържат звезди, много по-млади и по-горещи от Слънцето. Освен че са физически близо един до друг, възрастта на куповете, определена въз основа на техните отделни звезди е сходна и това е доказателство, че те вероятно са били продукт на една и съща област на звездообразуване.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Double Star Cluster in Perseus
Image Credit & Copyright: Tommy Lease

https://apod.nasa.gov/apod/ap221122.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.