Наука

Мъглявината Пеперуда, заснета от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Пеперуда, заснета от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездите могат да създават красиви шарки, докато стареят, понякога подобни на цветя или насекоми. NGC 6302, мъглявината Пеперуда, е забележителен пример за това. Въпреки че размахът на нейните газови криле обхваща над 3 светлинни години и изчислената температура на повърхността ѝ надвишава 200 000 градуса по Целзий, стареещата централна звезда в представената планетарна мъглявина, е станала изключително гореща, светейки ярко във видима и ултравиолетова светлина, но скрита от директния ни поглед от плътен тор от прах. Този рязък, близък план е заснет от космическия телескоп Хъбъл и е обработен, за да покаже забележителни детайли на сложната планетарна мъглявина, подчертавайки по-специално светлината, излъчвана от кислород (в синьо), водород (зелено) и азот (червено) . NGC 6302 се намира на разстояние около 3500 светлинни години в съзвездието Скорпион. Планетарните мъглявини се образуват от външната атмосфера на звезди като нашето Слънце, но обикновено избледняват за около 20 000 години.

Мъглявината Пеперуда, заснета от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Butterfly Nebula from Hubble
Image Credit: NASAESAHubble; Processing: William Ostling

https://apod.nasa.gov/apod/ap221121.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.