Наука

Вълни в светещата атмосфера над Тибет (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вълни в светещата атмосфера над Тибет (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо небето изглежда като гигантска мишена? Това е атмосферно сияние. След силна гръмотевична буря над Бангладеш в края на април, гигантски кръгли вълни от светещ въздух се появяват над Тибет, Китай, както е показано тук. Необичайното явление е създадено от атмосферни гравитационни вълни, от променливо въздушно налягане, които могат да се усилват с височината, където плътността на въздуха намалява, в този случай на около 90 километра височина. За разлика от полярните сияния, предизвикани от сблъсъци със заредени частици с висока енергия и наблюдавани на високи географски ширини, сиянието на атмосферата се дължи на хемилуминесценция, производството на светлина при химическа реакция. По-често наблюдавано близо до хоризонта, поради светенето на атмосферата нощното небе никога не става напълно тъмно.

Вълни в светещата атмосфера над Тибет (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Airglow Ripples over Tibet
Image Credit & Copyright: Jeff Dai

https://apod.nasa.gov/apod/ap221120.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.