Наука

Лунен кадър на Artemis I (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лунен кадър на Artemis I (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Когато космическият кораб Orion от мисията Artemis 1 извърши своето преминаване  покрай Луната, на 21 ноември, обитателите на планетата Земя ще видят нашия спътник във фаза намаляващ полумесец. Orion ще се приближи на около 130 километра от лунната повърхност по пътя си към своята далечна ретроградна орбита с радиус около 70 000 километра от Луната. Но Луната е била във фаза последната четвърт по време на изстрелването на 16 ноември и е била близо до хоризонта в тъмните ранни часове след полунощ. Заснето е тук в небето над космическия център Кенеди заедно с ракетните двигатели SLS и ракетните ускорители с твърдо гориво, издигащи безпилотната мисия Orion в Космоса. Накъсаните ресни, появяващи се по яркия ръб на осветената от Слънцето лунна страна, са причинени от вълните на плътността, генерирани от преминаването на ракетата, променяйки показателя на пречупване по линията на зрението на камерата.

Лунен кадър на Artemis I (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Artemis 1 Moonshot
Image Credit & CopyrightJohn Kraus

https://apod.nasa.gov/apod/ap221119.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.