Наука

Зашеметяваща снимка на протозвездата в L1527, заснета от „Джеймс Уеб“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Зашеметяваща снимка на протозвездата в L1527, заснета от „Джеймс Уеб“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Протозвездата в тъмния облак L1527 е на възраст само 100 000 години и все още е част от облака от газ и прах, който подхранва нейния растеж. В това изображение, получено от NIRCam на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, тъмната ивица по средата на инфрачервената мъглявина е дебел диск, който заобикаля младия звезден обект. Гледан почти на ръб, той е малко по-голям от нашата Слънчева система и в крайна сметка доставя материал на протозвездата, като същевременно я скрива от директния инфрачервен поглед на „Джеймс Уеб“. Самата мъглявина обаче се вижда в зашеметяващи детайли. Осветени от инфрачервена светлина на протозвездата, кухините на мъглявината с формата на пясъчен часовник се създават, когато материалът, изхвърлен в процеса на формиране на звезди, преминава през околната среда. Тъй като протозвездата натрупва маса, тя в крайна сметка ще се превърне в пълноценна звезда, свивайки се и започвайки ядрен синтез в ядрото си. Вероятен аналог на нашето собствено Слънце и Слънчева система в тяхното ранно детство, протозвездата и тъмният облак L1527 се намират на разстояние около 460 светлинни години от нас в областта на звездообразуване в съзвездието Бик. Изображението на Джеймс Уеб и неговата камера NIRCam обхваща около 0,3 светлинни години.

Зашеметяваща снимка на протозвездата в L1527, заснета от „Джеймс Уеб“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Protostar within L1527
Image Credit: Science – NASA, ESA, CSA, STScI, NIRCam
Processing – Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)

https://apod.nasa.gov/apod/ap221118.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.