Наука

Планетата Земя, заснета от Orion (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планетата Земя, заснета от Orion (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ракета Space Launch System напуска планетата Земя в сряда, 16 ноември в 1:47 сутринта местно време (EST), носейки космическата сонда Orion от мисията Artemis 1, първият интегриран тест на системите за изследване на дълбокия космос на NASA. Повече от час след излитането от историческия стартов комплекс 39B в космическия център Кенеди, една от външните видеокамери на Orion улавя този кадър на новата му перспектива от Космоса. На преден план са двигателят на орбиталната маневрена система на Orion и спомагателните двигатели в долната част на европейския сервизен модул. Отвъд едно от 7-метровите удължени крила на слънчевата решетка на модула се намира красивият дом на космическата сонда. Мисията Artemis 1 ще продължи почти четири седмици, тествайки възможностите за пилотирано изследване на Луната и Марс. Космическата сонда Orion без екипаж се очаква да прелети покрай Луната на 21 ноември, извършвайки близко преминаване към лунната повърхност по пътя към совята ретроградна орбита, на височина 70 000 километра отвъд Луната.

Планетата Земя, заснета от Orion (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Planet Earth from Orion
Image Credit: NASAArtemis 1

https://apod.nasa.gov/apod/ap221117.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.