Наука

В ръкавите на NGC 1097 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В ръкавите на NGC 1097 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Спиралната галактика NGC 1097 блести в южното небе, на разстояние около 45 милиона светлинни години, в горещото съзвездие Пещ. Нейните сини спирални ръкави са изпъстрени с розови области на звездообразуване, в този цветен портрет. Те изглежда са се увили около малката галактика спътник разположена над и вдясно от центъра на изображението, отдалечена на около 40 000 светлинни години от светещото ядро на спиралата. Това обаче не е единствената особеност на NGC 1097. Тази много дълбока експозиция загатва за слаби, мистериозни струи, които се простират далеч отвъд синкавите ръкави. В крайна сметка, четири слаби струи се разпознават в оптичните изображения на NGC 1097. Те очертават буквата X, центрирана върху ядрото на галактиката, но вероятно не произхождат оттам. Вместо това те биха могли да бъдат древни звездни потоци, следи, останали от улавянето и разрушаването на много по-малка галактика в древното минало на голямата спирала. Ядрото на NGC 1097 представлява Сийфъртова галактика и крие свръхмасивна черна дупка.

В ръкавите на NGC 1097 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

In the Arms of NGC 1097
Image Credit & CopyrightMike SelbyMark Hanson

https://apod.nasa.gov/apod/ap221116.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.