Наука

Мъглявината Пещерата на Волф (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Пещерата на Волф (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мистериозната синя отражателна мъглявина, записана в каталозите като VdB 152 или Ced 201, наистина е много бледа. Тя се намира на върха на дългата тъмна мъглявина Барнард 175 в прашен комплекс, който също е наричан Пещерата на Волф. В центъра на този дълбок телескопичен кадър, космическите привидения са на разстояние почти 1400 светлинни години от нас, в северната част на Млечния път, в кралското съзвездие Цефей. Междузвездният прах в региона блокира светлината от фоновите звезди и разсейва светлината от намиращата се в него ярка звезда, придавайки на крайната мъглявина нейния характерен син цвят. Въпреки че звездите се образуват в молекулярни облаци, тази звезда изглежда, че просто случайно се е скитала в района, тъй като нейната измерена скорост в пространството е съществено различна от скоростта на облака. В долната част на изображението е планетарната мъглявина Dengel-Hartl 5, докато червеният светещ газ от остатък от древна свръхнова също се вижда от дясната страна на кадъра.

Мъглявината Пещерата на Волф (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Wolf’s Cave Nebula
Image Credit & Copyright: Gianni Lacroce

https://apod.nasa.gov/apod/ap221115.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.