Наука

NGC 7380: Мъглявината Магьосник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7380: Мъглявината Магьосник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какви сили действат в мъглявината Магьосник? Гравитацията е достатъчно силна, за да образува звезди, а звездните ветрове и излъчване са достатъчно мощни, за да създават и разрушават кули от газ. Разположена на разстояние само 8000 светлинни години, мъглявината Магьосник, представена тук, заобикаля развиващия се разсеян звезден куп NGC 7380. Визуално взаимодействието на звезди, газ и прах е създало форма, която изглежда на някои като измислен средновековен магьосник. Регионът на активно звездообразуване има размери около 100 светлинни години, поради което изглежда по-голям от ъгловия размер на Луната. Мъглявината Магьосник може да бъде намерена с малък телескоп в съзвездието на Царя на Етиопия (Цефей). Въпреки че тя може да просъществува още само няколко милиона години, някои от образуваните звезди може да надживеят нашето Слънце.

NGC 7380: Мъглявината Магьосник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7380: The Wizard Nebula
Image Credit & Copyright: Ioan Popa

https://apod.nasa.gov/apod/ap221114.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.