Наука

„Летяща чиния“, разбила се в пустинята в Юта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Летяща чиния от Космоса е кацнала аварийно в пустинята в щата Юта, след е била проследена от радар и преследвана от хеликоптери. Годината е 2004 г. и няма извънземни. Чинийката, изобразена тук е капсулата за връщане на проби от мисията Genesis, част от създадена от човека и изстреляна през 2001 г. от NASA за изследване на Слънцето. Неочаквано твърдото приземяване, със скорост от над 300 километра в час, се случва, защото парашутите не се отворят по план. Мисията Genesis обикаля около Слънцето, събирайки частици от слънчевия вятър, които обикновено се отклоняват от магнитното поле на Земята. Въпреки аварийното кацане, много върнати проби остават в достатъчно добро състояние за анализ. Досегашните откритията, свързани с Genesis, включват нови подробности за състава на Слънцето и как изобилието на някои елементи варира в Слънчевата система. Тези резултати предоставят интригуващи улики в подробности за това как Слънцето и планетите са се формирали преди милиарди години.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Flying Saucer Crash Lands in Utah Desert
Image Credit: USAF 388th Range Sqd., Genesis MissionNASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap221113.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.