Наука

Кървава Луна, леден гигант (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 8 ноември пълната Луна стана кървавочервена, преминавайки през сянката на Земята, по време на красивото пълно лунно затъмнение. По време на пълната фаза, тя също така премина пред външната планета Уран, за наблюдателите, разположени в части от Северна Америка и Азия. В близък и по-широк план, тези две изображения са заснети точно преди началото на окултацията, с различни телескопи и камери от един и същи покрив в Шанхай, Китай. Обикновено много слаб в сравнение с пълната Луна, малкият, блед, зеленикав диск на далечния леден гигант е точно вляво от ръба на Луната и е на път да изчезне зад тъмния, червен лунен лимб. Въпреки че се виждат само от определени места на планетата Земя, лунните окултации на планети са доста често срещани. Но за да се осъществи това рядко „окултиране от лунно затъмнение“, по време на пълното затъмнение външната планета трябваше да бъде едновременно в опозиция и много близо до равнината на еклиптиката, за да попадне на една линия със Слънцето, Земята и Луната.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Blood Moon, Ice Giant
Image Credit & CopyrightRyan Han

https://apod.nasa.gov/apod/ap221111.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.