Наука

Асиметричната мъглявина около звездата Волф- Райе 18 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Асиметричната мъглявина около звездата Волф- Райе 18 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо мъглявината около звездата WR-18 свети по-ярко от едната си страна? Известни още като NGC 3199, тази активна звезда и заобикалящата я мъглявина се намират на разстояние около 12 000 светлинни години морското южно съзвездие Кил. Представеното дълбоко изображение е силно обработено, за да изпъкнат нишковидните детайли на светещия газ в мъглявината с форма на мехур. Тя има диаметър около 75 светлинни години. Близо до центъра на мъглявината е звезда топ Волф-Райе, WR-18, която е масивна, гореща, краткоживееща звезда, генерираща интензивен и сложен звезден вятър. Всъщност е известно, че звездите от този тип създават мъглявини с интересни форми, докато техните мощни ветрове помитат околния междузвезден материал. В този случай първоначално се е смятало. че светлият десен ръб показва, че се получава ударна вълна, поради това, че звездата плува през хомогенна среда, като лодка през вода. Последните измервания и анализи обаче показват, че звездата не се движи бързо към яркия ръб. По-вероятното обяснение е, че материалът около звездата не е хомогенен, а натрупан и по-плътен близо до яркия ръб.

Асиметричната мъглявина около звездата Волф- Райе 18 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Asymmetric Nebula Surrounding Wolf-Rayet Star 18
Image Credit & Copyright: Alex Woronow

https://apod.nasa.gov/apod/ap221109.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.