Наука

Галактики: Триплетът на Уайлд, заснет от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галактики: Триплетът на Уайлд, заснет от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Колко галактики си взаимодействат тук? Тази група от галактики се нарича триплетът на Уайлд не само в чест на своя откривател, но и поради броя на ярките галактики, които се виждат. Предполагало се, че и трите галактики, колективно каталогизирани като Arp 248, си взаимодействат, но по-нови изследвания разкриват, че само най-ярките две от тях се сблъскват гравитационно: големите галактики в горната и долната част. Спиралната галактика в средата на показаното изображение, заснето от космическия телескоп Хъбъл, всъщност е на голямо разстояние, както и тази точно под нея и всички други многобройни галактики в кадъра. Поразителен резултат от надпреварата между тези гиганти е огромен мост от звезди, газ и прах, който се простира между тях – с дължина почти 200 000 светлинни години. Светлината, която виждаме днес от триплета на Уайлд, е излъчена преди около 200 милиона години, когато динозаврите са бродили по Земята. Може би след около милиард години двете взаимодействащи галактики ще се слеят, за да образуват една голяма спирална галактика.

Галактики: Триплетът на Уайлд, заснет от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Galaxies: Wild’s Triplet from Hubble
Image Credit: ESA/HubbleNASADark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURAJ. Dalcanton

https://apod.nasa.gov/apod/ap221108.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.