Наука

Видео: Пълно лунно затъмнение над Таджикистан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Пълно лунно затъмнение над Таджикистан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ако пълната Луна внезапно избледнее, какво ще видите? Отговорът е записан в това драматично ускорено видео, заснето по време на пълното лунно затъмнение през 2011 г., от Таджикистан. По време на пълно лунно затъмнение Земята се намира между Луната и Слънцето, поради което Луната да избледнява драматично. Тя обаче никога не потъмнява напълно, тъй като земната атмосфера пречупва малка част от светлината. Когато представеният видеоклип започва, пейзажът може да изглежда като дневен и слънчев, но всъщност е нощен и осветен от блясъка на пълната Луна. Когато Луната се затъмнява и избледнява, фоновите звезди стават видими и тук могат да се видят техните отражения в езеро. Най-впечатляващото е, че небето около затъмнената Луна внезапно се изпълва със звезди и се подсилва от препълнената равнина на нашата Галактика Млечен път. Последователността се повтаря при по-близък поглед и крайното изображение показва разположението на затъмнената Луна близо до мъглявините Орел, Лебед, Трифид и Лагуна. Близо два часа след началото на затъмнението Луната излиза от сянката на Земята и яркият ѝ блясък отново доминира в небето. По-късно днес или утре, в зависимост от местоположението ви спрямо международната линия на смяна на датите, ще настъпи следващото пълно лунно затъмнение, като цялото явление ще се вижда предимно над североизточна Азия и северозападна Северна Америка.

A Total Lunar Eclipse Over Tajikistan
Video Credit & Copyright: Jean-Luc Dauvergne (Ciel et Espace); Music: Valère Leroy & Sophie Huet (Space-Music)

https://apod.nasa.gov/apod/ap221107.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.