Наука

Свръхнова-оръдие изстрелва пулсара J0002 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Свръхнова-оръдие изстрелва пулсара J0002 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво може да изстреля неутронна звезда като гюле? Свръхнова. Преди около 10 000 години свръхновата, създала остатъка от мъглявината CTB 1, не само унищожава масивна звезда, но изстрелва нейното новообразувано неутронно звездно ядро ​(пулсар) в галактиката Млечен път. Пулсарът, който се върти 8,7 пъти в секунда, е бил открит с помощта на софтуер, който всеки може да изтегли [email protected], търсещ в данни, получени от орбиталната обсерватория Fermi Gamma-Ray на NASA. Пътувайки със скорост над 1000 километра в секунда, пулсарът PSR J0002+6216 (накратко J0002) вече е напуснал остатъка от свръхнова CTB 1 и дори е достатъчно бърз, за ​​да напусне нашата Галактика. На снимката се вижда следата на пулсара, простираща се в долния ляв ъгъл на остатъка от свръхновата. Показаното изображение е комбинация от радиоизображения от радиообсерваториите VLA и DRAO, както и данни, архивирани от орбиталната инфрачервена обсерватория IRAS на NASA. Добре известно е, че свръхновите могат да действат като оръдия и дори че пулсарите могат да бъдат техните гюлета, но това което не се знае, е как свръхновите го правят.

Свръхнова-оръдие изстрелва пулсара J0002 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Supernova Cannon Expels Pulsar J0002
Image Credit: F. Schinzel et al. (NRAONSF), Canadian Galactic Plane Survey (DRAO), NASA (IRAS);
Composition: Jayanne English (U. Manitoba)

https://apod.nasa.gov/apod/ap221002.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.