Наука

Лунна матрица (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Наблюдавайте Луната всяка вечер и ще видите как нейната огрята от Слънцето част постепенно се променя. Във фази, променящи се от Новолуние през Пълнолуние до Новолуние отново, лунният цикъл продължава за около 29,5 дни. Горе отляво до долу вдясно, тази матрица от телескопични кадри улавя диапазона от лунни фази в 28 последователни нощи, от вечерта на 29-ти юли до сутринта на 26-ти август, покривайки един почти пълен лунен цикъл. Не са заснети изображения около 24 часа точно след и точно преди Новолуние, когато Луната в най-добрия случай изглежда като тънък полумесец, близо е до Слънцето и наистина трудно се вижда. Откриването на предимно ясно средиземноморско небе изисква случайно пътуване, за да завърши този проект за лунен цикъл, заснемане рано вечер за първата половина и късно вечер и рано сутрин за втората половина на лунния период. Тъй като всички изображения са заснемани в един и същи мащаб, можете да използвате тази матрица, за да проследите промяната във видимия размер на Луната с течение на един лунен месец. За допълнителни точки, намерете лунната фаза, настъпила най-близо до момента на перигей.

 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lunation Matrix
Image Credit & CopyrightTunc Tezel (TWAN)

https://apod.nasa.gov/apod/ap221001.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.