Наука

Изгреви на равноденствие по целия свят (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Този забележителен набор от снимки на изгрев, заснети около равноденствието през септември 2022-ра година е резултат от колаборация между хора живеещи по целия свят. Изображенията са предоставени от 24 фотографи, по един във всяка от 24-те морски часови зони по света. За разлика от по-сложните граници на гражданските часови зони, 24-те морски часови зони са просто ленти, всяка заемаща 15 градуса по географска дължина, съответстващи на часова разлика от 1 час, които обхващат цялото земно кълбо. Започнете от горния десен ъгъл, за да видите първия изгрев в морската часова зона, съответстваща на координирано универсално време (UTC) + 12 часа. В тази часова зона фотографът се намира в Крайстчърч, Нова Зеландия. Пътувайте на запад, като погледнете надолу в колоната и след това се придвижете към колоната вляво за да видите по-късни изгреви, тъй като разликите между съответната часова зона в часове спрямо UTC намалява. Също можете да гледате видеоклип на изгревите на равноденствието през септември 2022 г. около планетата Земя.

 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Equinox Sunrise Around the World
Collage Image Copyright: Luca Vanzella

https://apod.nasa.gov/apod/ap220930.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.