Наука

DART: сблъсък с астероид от Космоса (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Петнадесет дни преди удара, космическият кораб DART разположи малък придружаващ сателит, за да документира своята историческа демонстрация на технология за планетарна защита. Осигурен от Италианската космическа агенция, Light Italian CubeSat за изображения на астероиди, известен още като LICIACube, записа това изображение на последствията от събитието. Вижда се облак от изхвърляне близо до десния край на кадъра, заснет само минути след удара на DART с целевия астероид Dimorphos, докато LICIACube беше на около 80 километра. Понастоящем на около 11 милиона километра от Земята, Dimorphos с диаметър 160 метра е луна, обикаляща около астероида Didymos с диаметър 780 метра. Didymos се вижда извън центъра на изображението на LICIACube. През следващите седмици наземните телескопични наблюдения ще търсят малка промяна в орбитата на Dimorphos около Didymos, за да оценят колко ефективно въздействието на DART е отклонило целта му.

 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

DART Asteroid Impact from Space
Image Credit: ASI / NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap220929.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.