Наука

Приказната мъглявина Орел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Праховите скулптури в мъглявината Орел се изпаряват. Докато мощната звездна светлина разрушава тези хладни космически планини, статуетките, които остават, могат да заприличат на митични зверове. Тук е представен един от няколкото удивителни прашни стълба на мъглявината Орел, които могат да бъдат оприличени на гигантска извънземна фея. Тази фея обаче е висока десет светлинни години и излъчването ѝ е много по-горещо от обикновения огън. По-голямата мъглявина Орел, M16, всъщност е гигантска изпаряваща се обвивка от газ и прах, вътре в която има нарастваща кухина, пълна с грандиозен звезден “разсадник”, в който в момента образува разсеян звезден куп. Този голям стълб, който е на разстояние около 7000 светлинни години, вероятно ще се изпари след около 100 000 години. Представеното изображение е в цветове предназначени за научни изследвания и е заснето от космически телескоп Хъбъл, който е в орбита около Земята.

 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Fairy of Eagle Nebula
Image Credit: Image Credit: NASAESAThe Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220925.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.