Наука

NGC 7331 отблизо (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7331 отблизо (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Голяма, красива спирална галактика NGC 7331 често се рекламира като аналог на нашия Млечен път. Отдалечена на разстояние около 50 милиона светлинни години от нас и разположена в северното съзвездие Пегас, NGC 7331 бързо е била разпозната като спирална мъглявина и всъщност е една от най-ярките галактики, които не са включени в известния каталог на Шарл Месие от 18-ти век. Тъй като дискът на галактиката е наклонен спрямо нашия лъч на зрение, с помощта на дългите телескопични експозиции често се получават изображения, създаващи силно усещане за дълбочина. Този близък план, заснет от космическия телескоп Хъбъл обхваща област с размери около 40 000 светлинни години. Великолепните спирални ръкави на галактиката се отличават с тъмни, поглъщащи светлината, прахови ивици, ярки синкави купове, съставени от масивни млади звезди и характерното за областите на звездообразуване червеникаво сияние. Ярките жълтеникави централни региони са дом на стари звездни населения от по-стари и по-хладни звезди. Подобно на Млечния път, свръхмасивна черна дупка се намира в ядрото на спиралната галактика NGC 7331.

NGC 7331 отблизо (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7331 Close Up
Image Credit & LicenseESA/Hubble & NASA/D. Milisavljevic (Purdue University)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220922.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.